Geschreven door Marloes de Kaart

Er is veel te doen rondom zzp’ers en flexwerkers. Zo zou de flexibilisering bijvoorbeeld het aantal baby’s doen terugdringen. Afgelopen week verscheen ook in het nieuws dat zzp’ers steeds vaker kiezen voor werk als zelfstandige in combinatie met een vaste baan. Voor mij een stuk minder een ‘ver van mijn bed show’. Dit blijkt uit het onderzoek van CBS: ‘Werkzaam als ZZP’er en als werknemer’. Het rapport laat zien dat het aantal combi zzp’ers met 75 procent is gestegen sinds 2003. Een groep die niet over het hoofd mag worden gezien dus.

Het draait niet om geld
Zoals eerder onderzoek van FastFlex al uitwees, is de motivatie van de combi zzp’er vaak intrinsiek. Mensen gaan voor de hybride constructie vanuit de behoefte aan afwisseling, ontwikkeling en ‘employability’. Blijkbaar bieden vaste banen lang niet altijd voldoende ruimte voor deze factoren, ofwel door de functie-invulling ofwel door de brede interesses van de betreffende werknemer. Denk bijvoorbeeld aan een ‘Social Media Manager’ die ook gek is op andere aspecten van zijn vakgebied marketing, zoals het ontwikkelen van POS-materialen of het schrijven van content. In zo’n geval is de stap naar zzp-schap in de vorm van een content bureau bijvoorbeeld een logische keuze. Ook het onderzoek van het CBS laat zien dat 47 procent intrinsiek gemotiveerd deze keuze maakt, met dezelfde drie doelen. Geld is dus niet de grootste drijfveer, al is de zekerheid die een vast inkomen biedt voor 37 procent wél het belangrijkst volgens het CBS. In het onderzoek van FastFlex geeft slechts 15 procent aan noodgedwongen als zzp’er te zijn gestart, met inkomsten als reden.

Flexwerk blijft groeien, zoals bovenstaande cijfers ook laten zien, en steeds vaker worden verschillende werkvormen gecombineerd. Met al deze verschillende hybride vormen van arbeid rijzen er ook meer vragen rondom flexibele werkvormen. Een belangrijke, en misschien zelfs wel de belangrijkste, vraag rondom dit topic is: wat is het toekomstperspectief van de flexwerker?

Flexwerk: wat is het toekomstperspectief?
Ervaring vanuit verschillende klussen, op verschillende gebieden, en aantoonbare flexibiliteit zorgen naar mijn mening voor een sterke positie op de arbeidsmarkt. De flexibiliteit zorgt ervoor dat werknemers met dit type ervaring snel kunnen inspelen op wat het leven hen brengt. Ook zorgen de rap opeenvolgende technologieën en ontwikkelingen ervoor dat bijvoorbeeld specialisme in een bepaalde techniek sneller gedateerd wordt. Vandaar dat kwaliteiten zoals adaptief vermogen en ‘tech savviness’ zaken zijn waar organisaties naar op zoek gaan. De variatie en flexibiliteit die flexwerk vraagt, zorgt ervoor dat flexwerkers dit soort skills vaak goed hebben ontwikkeld.

Dat organisaties niet altijd zijn ingericht op nieuwe arbeidsvormen, of er zelfs niet voor open staan, zorgt nog wel voor de nodige problemen. Aanpassingsvermogen wordt ook van bedrijven gevraagd; zij moeten bereid zijn nieuwe manieren om werk in te richten en nieuwe contractvormen te omarmen. Bovendien kan combi-zzp-schap wellicht een oplossing bieden voor het babyprobleem. De zekerheid die een vaste baan als basis biedt, zorgt ervoor dat het risico om niet meer aan de slag te kunnen na een zwangerschap wordt weggenomen. Het is in ieder geval zaak dat organisaties met deze ontwikkelingen aan de slag gaan, want niet alleen bij de
combi-zzp’er, maar op de gehele arbeidsmarkt staan variatie en ontwikkeling centraal. En dát heeft dan ook de toekomst.

Het orgineel staat op AllesoverHR.nl.

Op de hoogte blijven van onze publicaties? Schrijf je in
Ik wil op de hoogte blijven

    Hallo, mijn naam is , en ik wil op de hoogte blijven over:
    mijn e-mailadres is

    Alvast bedankt.

    * Verplicht veld