Door Marloes de Kaart

Na een formatie met een recordlengte van 208 dagen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten wat ze de komende kabinetsperiode willen gaan doen. Ze hebben dit regeerakkoord met de titel “Vertrouwen in de toekomst” op 10 oktober 2017 gepresenteerd. Sinds deze presentatie wordt er veel gesproken en geschreven over de maatregelen van het kabinet en welke impact deze mogelijk hebben op onze samenleving. Voor mijn functie bij FastFlex was ik natuurlijk erg benieuwd naar de maatregelen van Rutte III omtrent de arbeidsmarkt en welke impact dit zou hebben op onze bedrijfsvoering en de markt.

Na het lezen, beluisteren en bekijken van alle content die diverse platformen hebben geproduceerd over de plannen kunnen we stellen dat de plannen van het nieuwe kabinet een goede stap zijn in de juiste richting. Sommige punten hebben de juiste aandacht gekregen en er zijn ook punten waarop het kabinet wellicht wat grotere stappen op had kunnen ondernemen. Goed is dat ze willen werken met tariefgrenzen voor diverse marktsegmenten, echter hadden ze grotere stappen kunnen zetten om de verschillen tussen vast en flex kleiner te maken. Er worden stappen opgenomen maar die zullen maar op kleine schaal effect hebben. De kern van het regeerakkoord is: Wie bewust kiest voor het zelfstandig ondernemerschap leggen we niets in de weg. Tegelijkertijd beschermen we mensen die vaak onverzekerd en zonder alternatief zijn aangewezen op het ZZP-schap. Dit lijkt mij een mooi uitgangspunt en een ambitieuze belofte. Dit is dus iets waar we ons kabinet ook zeker aan mogen gaan houden de komende jaren.

Wat mij verder erg is opgevallen is dat er nog steeds wel veel onduidelijkheden zijn. O.a. de boven- en ondergrens van de tarieven, wat zijn reguliere en niet-reguliere werkzaamheden en hoe wordt de opdrachtgevers module ingericht. We hebben deze onduidelijkheid eerder gezien bij het ingaan van de Wet DBA en we hebben ook gezien wat voor een effect dit heeft gehad op de arbeidsmarkt. Binnen onze organisatie is er heel veel tijd besteed aan het inrichten van onze systemen, processen, samenwerking met onze klanten en de communicatie naar onze stakeholders. Uiteraard is dit werk niet voor niets geweest maar zoals we hebben gelezen verdwijnt de Wet DBA en wordt deze vervangen door opdrachtgeversverklaringen. Er is in de markt veel werk verricht om zo goed mogelijk om te gaan met de Wet DBA, ondanks de onduidelijkheden. Werk wat wellicht niet gedaan had hoeven te worden.

Ik hoop dat het nieuwe kabinet Rutte III snel duidelijkheid verschaft op de maatregelen die ze hebben aangekondigd in het regeerakkoord. Dit zodat de markt weet waar ze aan toe zijn en wat zij kunnen verwachten. Het is belangrijk dat we als markt snel verder kunnen zodat we ons kunnen richten op inhoudelijke zaken, en zodat we weer tijd en energie kunnen steken in ontwikkelingen in de markt zoals de opkomst van nieuwe generaties op de arbeidsmarkt en technologische trends.

Tot slot wil ik nog even graag benadrukken dat regeerakkoord een goede stap is in de juiste richting. Echter moet de komende tijd nog veel duidelijkheid worden gegeven over de exacte inhoud en uitvoering binnen de arbeidsmarkt. Laten we hopen dat het kabinet heeft geleerd van de Wet DBA en dat we nu vooruit gaan en vast minder vast maken en flexwerk minder flex maken.

Wil je meer informatie over het regeerakkoord en welke impact deze heeft op jouw onderneming of op de arbeidsmarkt? ZiPconomy heeft 20 oktober een webinar georganiseerd waarin zij met expert praten over de plannen van het kabinet en welke impact deze zullen hebben. Bekijk hier de webinar terug!

Op de hoogte blijven van onze publicaties? Schrijf je in
Ik wil op de hoogte blijven

    Hallo, mijn naam is , en ik wil op de hoogte blijven over:
    mijn e-mailadres is

    Alvast bedankt.

    * Verplicht veld